Colting coachar om naken hälsa

| Postat i: Allmänt
0
Ja i tisdags bilade ju jag och Nicklas till Örebro för att se Jonas Colting in action. En dramatisk start då vi körde in i en total vintervägg innan Kristinehamn och det gick i 50 på 100-vägen. Vi var lite stressade från början och det blir inte bättre av 5 cm snömudd på vägen, dock hann vi fram i tid, mötte upp Anna och tog oss platser nästan längst fram!
 
Herr Colting är en ytterst karismatisk föreläsare med ett kroppsspråk som jag aldrig sett något liknade på. Det var inspirerade och fick en att tänka till. Även om hans böcker finns i bokhyllan, och jag följt Coltings blogg länge och är bekant med de flesta av hans åsikter inom dessa områden (hälsa-träning-kost) så var det ändå absolut värt de 495 kronor vi fick betala per person!
 
Han började en timme med hälsa generellt och den "köpta informationen" som allting grundar sig på idag. Saker är hur dumma som helst, men vi ser det som normalt för det är så vi har blivit inlärda. I pausen bjöds det på nötter, spenat/banan-smoothie, vinteräppel och kaffe. Sen blev det snack om träning, och framförallt löpning samt stenåldersträning. Det faktum att Nike kom och "räddade världen" med skor som skyddar och stödjer, och sen dess ser vi alla moderna löparskador.
Han tog en ganska rolig parallell. Brsötmusklerna som vi vill ha stora och starka, vad gör vi då? Jo vi går till gymmet och tränar upp dom, vi lägger inte på något som skyddar, stödjer och ger support åt bröstmusklerna.
Men våra fötter, som vi står på hela livet. Nej de är så svaga och puttinuttiga och så vi måste skydda och stödja dom, när vi väl egentligen vill ha starka fötter som klarar av att bära oss livet igenom?
Sen skall man inte hänga upp sig på märken vad gället skor, huvudsak är att man väljer en sko som är minimalistisk och som ger fötterna en chans att bli starka!
 
Till sist var det kost. Ja vad skall jag säga, Colting är klok. Vad väljer man: Ko-grädde-smör, eller: Oljetanker-palmolja-omestring-tillsatser-hudkräm-smörsmakämnen-margarin. Vilket låter egentligen nyttigast? Tänk om fler kunde tänka så logiskt.
Dock känner jag mig lite mitt emellan mellan mina åsikter om att man skall vara superstrikt, och som Colting förespråkar att man måste äta bra största delen av tiden, men att kolhydratnjutning kan man ägna sig åt när det finns något som är så gott att man verkligen njuter (som med marsipantårta för honom). Jag tycker absolut att man kan få unna sig och njuta, men det sätter ju omedelbart stopp för eventuell viktminskning om det är det man är ute efter. Man får alltid överväga vad som är viktigast just nu :)
 
Så blev klockan halv 10 och föreläsningen avslutades, vi körde hem i snöovädret och jag totaldäckade i bilen (som vanligt).
 
Jag glömde bort att ta en bild, så föreläsningsfoldern får agera minne att man varit där.
 
 

Lugnet själv

| Postat i: Allmänt
0
Dessa studietider alltså, vilken berg- och dalbana. Från att ligga på gränsen till att bryta ihop och stanna kvar under täcket ett halvår, till att känna ett så skönt lugn i kroppen och bara se fram emot helgen!
Avdelningschefens godkännande för uppsatsarbetet - check!
Informationsbrev utskickat till potentiell intervjudeltagare - check! (och redan fyra som är klara)
Handledarens godkännande av min intervjugudie - check!
 
Det känns fantastiskt. Dessutom är sista stora hemtentan inskickad, inga fler inlämningar nu förrens januari. Bara seminarium på måndag (som jag färbereder idag), praktik och uppsatsarbete nu. Alla dessa stora tyngande svarta moln är borta för tillfället --> kommer bli en så jäkla fin helg i Stockholm med Ida och Maria!
 
Men först; kvällsarbete (!). Inte jobbat på två veckor tror jag, det är så kul att arbeta när man gör det så sällan :)

On my way!

| Postat i: Allmänt
0
Fy farao, jag har haft skitdagar på praktiken. Eller nja, igår var en skitdag och jag kände mest för att lägga mig i sängen och gråta och sura efteråt, dock finns det ingen tid för det så jag fick ta mig i kragen och göra det som skulle göras istället.
Idag var det lite bättre, och så träffade jag på Sara som hospiterade med narkosen, trevligt :)
Hur som, trots sämre dagar och ett stort svart uppsats-moln som hänger över mig så är jag på relativt gott humör, för nu blir det att bila till Örebro för att lyssna till Jonas Coltings kloka tankar! Cheers!

Lördagskväll

| Postat i: Allmänt
0
Lördagkväll på Sjögången. Jag tillbringar kvällen med Alexander´s care of patient in surgery och skriver på hemtenta. Försöker blicka framåt, om en månad är det julafton och jag har gått nästan en termin av utbildningen. Tiden går snabbt!

På tala om snabbt, för ett år sen var jag och Nicklas på BB här i Karlstad och hälsade på Malin, Jimmy och nykläckta Mila. Idag var vi ute på Segerstad och firade ettåringen som numera står, går och pratar. Ja ett år svischade bara förbi! Måste ju vara roligaste åldern nu, och så roligt att köpa presenter åt dom :) Jag hade inhandlat både födelsedagspresent och julklapp men kunde aldrig bestämma mig vad jag skulle ge när, så slutade med att Mila fick båda presenterna idag :P (Jag skyller på mitt stjärntecken, läste någonstans att Vågen har svårt för beslut).

I övrigt är jag näst intill färdig med alla julklappsinköp. Känns mycket bra! Och det betyder ju att jag kan handla lite till mig själv nästa helg i Stockholm istället för till andra, hehe ;)

Snyft

| Postat i: Allmänt
0
Jag har inte varit sjuk eller hemma från CSK sedan våren 2011. Ni vet det gången jag fick magsjuka på Blue Moon Bar, låg hemma några dagar halvdöd, fick andningsbesvär och hamnade på akuten och inlagd på infektion (influensa med atypiska symptom). Det var även då min sambo Nicklas hämtade mig från lungröntgen, och ja resen är historia som man säger.. Det är ivarjefall en annan historia.

Två dagar hemma nu, två värdefulla praktikdagar som måste ersättas med andra dagar i det annars totalfulla schemat. Oh my. Jag känner mig inte ens sjuk, förutom att magen är ett totalt skeppsvrak. Nu sitter jag hemma och struntar totalt i kolhydrater, har snart sörplat i mig 1 liter blåbärsproviva och hoppas det får någon ordning på systemet. Jäkla konstiga sjukdomar, bort med dig nu! Har. Inte. Tid.
Fast jag har ju fått lite mer skrivet på nästa hemtenta förstås jämfört med om jag hade varit på praktik. Något positivt får man ju se i allt!

Vad händer?

| Postat i: Allmänt
0
Jo jag hänger på praktiken, och skriver hemtentor.
Fått PM godkänt (änte-fucking-ligen!)
Vet dock inte om jag fått magsjuka, stressmage eller matförgiftning för jag totalkrashade igår, fick snällt stanna hemma idag eftersom jag inte fått sova ordentligt inatt. Nu är det bättre dock. Skall börja med en liten komplettering nu på senaste hemtentan, och sen fortsätta med arbetet som skall vara inne på tisdag. På tisdag kommer jag har lust att öppna en flaska champagne, för då är det 56(!!!) dagar innan nästa inlämning. Istället firar jag med Coltingföreläsning och så Stockholm på helgen, det funkar fint det med :) Sedan är det ju förståss uppsatsskrivning veckorna emellan, men det är ivarjefall inte inlämningar! :D
 
Jag skall strax sätta igång, men först måste jag kolla vad min käre sambo gör med min telefon. Den krånglar och han tror att en systemåterställning skall lösa det hela. Jag är mest beredd på att alla information i kontaktlistan kommer försvinna..... Var beredd att jag frågar er om telefonnummer snart när allt är borta. Teknik = krångel.
 
 

Frukostmiddag

| Postat i: Allmänt
0
Jag har aldrig egentligen varit någon frukostmänniska. Men LCHF-frukost slår ju allt och jag är lite småbitter över att jag nästan aldrig är hungrig på morgonen. Många gånger äter man frukost ändå men det är ju bara idiotiskt att äta när man inte är hungrig, då är det perfekt den här veckan då jag har haft praktik hela dagarna och Nicklas jobbar kvällar. Motivationen för att laga någon festlig mat finns inte, så jag kör frukost till middag istället :D
 
 
Ryssyoughurt med hallon och blåbär, med en massa kanel på (nomnom) och så mitt egna knäckebröd med Bregott Havssalt, ost, kallrökt skinka och gurka. Det är min första kopp med riktigt gott kaffe den här veckan också, har bara drukit landstings-Löfbergs och inte brytt mig om kaffe på kvällarna (zombie -> plugga, träna, sova tidigt).
Nu står jag mig hela natten också! Dags för tre nätter på jobbet, jag gick och lade mig idag när jag kom hem från praktiken. Jag sov som en stock i 3½ timme :)
 
Förövrigt: jag lagade kålrots-frites (friterar alltså kålrot istället för pommes) förra veckan som var vansinnigt gott! Även om kålrot inte är jätte kolhydratrikt så smakar det väldigt sött. Till veckan skall jag testa laga rättika-frites. Återkommer med resultat! Rättika gör ju sig utmärkt som gratäng och man känner knappt smakskillnaden till potatisgratäng, tänk om det är samma med pommes! (Jag är en riktig pommes-junkie, om det är något jag får craving på i denna lågkolhydratsvärld så är det pommes!)

Knäplastik

| Postat i: Allmänt
0
Knäplastik idag på op. väst. Jag är såld. Jäklars vad roligt!

Föreläsning

| Postat i: Allmänt
0
När jag skrev här om dagen alla saker jag ser fram emot så glömde jag ju en ytterst viktig bit! Den 27e drar jag och Nicklas till Örebro för att möta upp Anna, och tillsammans skall vi gå på föreläsning med the one and only Jonas Colting! En stor inspirationskälla med underbart provokativt skrivsätt. Har sett fram emot en föreläsning med honom länge och äntligen får vi till det! :)
 
 
Längtar!!

Lugn

| Postat i: Allmänt
0
Sådär, måndag och praktiken har kommit igång, vilket i sig har en lugnande effekt. Att komma igång med saker är bra. Dessutom är PM i princip godkänt nu, lite småfix med språket och praktiska funderingar kring intervjuerna, sen är det bara att köra igång (förhoppningsvis, måste godkännas av avdelningschef först).
 
Jag behövde inte hoppa in på höftplastikoperation idag, det blev händer istället. Och vet ni vad, i sista operationen för dagen så körde jag helt solo med operatörerna! Dvs. jag var den enda "operationssjuksköterskan" och min handledare körde som passupp på salen (det är alltid en sterilklädd op.ssk samt en "passupp" på salen under operation). Det gick bra och vilken självförtroendeboost att få det förtroendet att få göra allt själv utan att min handledare ens har möjlighet att praktiskt hjälpa till om det går på tok (hon får ju inte ta i de sterila sakerna). Mycket rolig dag på operation väst! Imorgon blir det fötter, och på torsdag blir det knän och då inklusive en knäplastik. En knäplastik fick mig att vilja bli operationssjuksköterska, så det här ser jag fram emot!
 
Förhoppningsvis lär dessa fyra veckor flyta på smidigt ändå, det händer mycket roligheter framöver förövrigt! Jag skall iväg till Stockholm med Ida och Maria för en musikalkväll (Jesus Christ Superstar) och juleklappsshopping, och så är det julbord med jobbet, och så blir det nästan en hel vecka hemma på Åland veckan innan jul. Underbart! :)

Helgfest och pluggångest

| Postat i: Allmänt
1
Jag skötte mig riktigt bra på examinationen i torsdags! De körde över mig en aning men det löste sig och jag kom ut godkänd och lättad, pjuuh! Hem då och skriva på hemtentan, och vid inlämning i fredags fanns det bara en sak att göra. Fira med skumpa!
Mina blivande anestesikollegor hade haft mastodonttenta så vi möttes upp hemma hos Erika för förfest, massa godsaker (Erika vad var det för ost du bjöd på förutom brien och chevren? jäkligt god!) och skumpa. Glada nyheter och hotshots. Blev runda under fötterna och begav oss till nyöppnade klubben Jaguar för att röja loss på dansgolvet! Jag som inte skulle komma hem så sent stövlade in här kvart i tre, aningen lyrisk över så trevliga kvällar! Bättre blev det av att jag mådde rätt bra igår också, såpass bra att jag klarade av att pallra mig till gymmet :)
 
Men sen slutade det roliga, PM-ångest. Visst, handledaren skrev att det var väl arbetat men att jag skulle justera lite. Så nu har jag ändrat lite och jag är så uppstressad nu att det inte kommer duga och jag kommer få sitta och justera detta i oändlighet och aldrig bli färdigt. Eländigt. Nåväl, jag har skickat in det och istället tar VFU-ångesten vid. Hur skall jag få ihop alla dagar med praktik och jobb? Hur blir det imorgon, direkt inslängd på en höftplastikoperation som är sju jäkla mycket mer komplicerad än det jag gjort hittills.
Det får bära eller brista.
 
Nu skall vi ut till Segerstad ivarjefall och bli bjudna på mat.
 
 
Här är en bild som livar upp stämningen här iaf! Erika bjuder alltid på härliga förfester med en massa gott (även för mig, oliver och ostar klarar man sig länge på! :))

Pirrigt

| Postat i: Allmänt
0
Dags för praktiskt examination på universitetet. Jag är nervös som fasen, huhu. Känns som att antingen blir det en bra timme då man visar att man kan någorlunda och med mycket diskussioner kring hur man gör, eller så kommer de köra över mig totalt. We'll see. Önska mig lycka till!

Motgångar

| Postat i: Allmänt
0
Det är otroligt hur man är alltså. Vanligtvis vill man ha tillbaka respons på studieuppgifter så snabbt som möjligt och man blir helt vansinnig om responsen kommer ens en timme försent. Helst skall lärarna sitta uppe hela nätterna och rätta uppgifter och sen höra av sig.
Förutom nu. PM inför examensarbetet. Inskickat i fredags och kommer tillbaka nästa måndag, aah en veckas rättetid, änteligen liite lugnare med skrivarbeten! Fokus på dagens seminarium i mikrobiologi/hygien på universitetet, fokus på torsdagens praktiska examination samt färdigställa hemtentan som skall vara inne på fredag, Och vad händer då?
PM-jäkeln kommer tillbaka IGÅR! Två dagar fick jag lugn i min D-uppsatssjäl. Kanske man i detta fall vill dra ut på det för man VET att det alltid kommer kompletteringar. Så nu är det bara att sätta igång igen med alla småsaker som måste justeras. Kommentaren från handledaren var: "Väl arbetat så här långt - justera bara det som jag kommenterar på i metod och bilagorna". Och så är det ju fanimej småsaker överallt. Hur mycket skulle man få ändra på om det inte var "väl arbetat så här långt"?. Pjuuh. Nej jag vet att jag är lite butter, men jag tror jag befinner mig lite i en motivationssvacka och skulle behöva lite mentalt lugn denna vecka. Motivationen kommer bli bättre nästa vecka igen då jag påbörjar 4 veckors praktik, dock ser jag inte fram den absolut hopplösa situationen med att få mitt praktikschema att passa med mitt arbetsschema.
Hm, det är kanske i såna här skeden man skall praktisera lite mindfulness när jag sitter och oroar mig för 3-4 veckor fram i tiden?

Ah, vi får se hur allt går. Börjar med att sticka till universitetet, så kan man bocka av en sak! Skönt!

Godmorgon

| Postat i: Allmänt
0
Två nätter över, halleluja! Jag har sovit 5 timmar senaste 2 dygnen så nu blir det en välförtjänt, lugn och pluggfri söndag tror jag bestämt! På måndag är det heldag i skolan så jag får nog min studiedel då! Jag är ganska halvdöd måste jag säga, sådär att man inte riktigt orkar hålla sitt huvud upprätt.
Igår var jag förresten till Ekshärad och Hagfors. Att åka norrut i Värmland är som att åka utomlands. Det fanns snö och man förstår inte riktigt vad de säger alla gånger :P Men det var en mysig dag hos Nicklas mormor! Extra mysigt att leka med Mila som är energibarn deluxe, pjuh. Vem behöver träna när man kan springa runt och flyga med en snart 1åring ? :)

:D

| Postat i: Allmänt
0
PM färdigt, vilken underbar känsla! Det firar vi med kettlebellpass :)

Glasögonorm

| Postat i: Allmänt
0
Ja jag tycker faktiskt att jag ser riktigt bra ut i mina nya glasögon. Har börjat vänja mig och inse när de är väldigt användbara. Som när man sitter och pluggar vid datorn och läser. Mycket bra. Även då jag skall läsa mindre texter på Tvn. Men inte vid vanligt TV-tittande, då är inte skillnaden tillräcklig för att jag skall orka ha på mig dom :P
Har haft dom en vecka nu snart och försökt ta en bild på mig i dom, ser som sagt rätt bra ut men tydligen är det HELT HOPPLÖST att få till en bild på mig där jag inte ser helt mongolid ut. Ni får tålmodigt vänta tills en spontanbild löser problemet :P Trist att man inte gör sig så bra på bild alltså! Jag har tänkt att försöka uppdatera min banner där högst upp med lite nya bilder då de som är däruppe är ganska gamla och då jag var ett antal kg tyngre, men svårt att få tag på bra nya bilder! Letandet fortsätter!
 
 
Det får duga med en sån här bild så länge! :)

Idag är förvörigt pluggdag, men är otrolig trögstartad måste jag säga. Lite kaffe lär hjälpa.
Ha det gött alla!