hjärnmos någon?

| Postat i: Allmänt
0
Nu är snart första skolveckan förbi. Sitter med läroplattformen uppe där vi i min karlstadgrupp har en uppgiftsdiskussion som vi skall göra klar till klockan 6, sen tar jag helg!
Det har varit en intensiv vecka och hjärnan är bara en enda sörja just nu. Vi har haft heldagsföreläsningar och information och man har träffat 50 nya människor från Sveriges alla hörn och kanter.
Har flertalet gånger funderat på om jag verkligen skall vara därpå universitetet, men svaret blir alltid detsamma: Ja, självklart! Ett år fixar man, det är bara att ta käppen ur rumpan och göra detta nu. Det kommer bli ett intensivt förjäkla slitsamt år, men i juni 2013 kommer lönen för mödan. Ja bokstavligt talat egentligen eftersom lönen kommer troligtvis stiga med en hel del tusenlappar när jag förflyttar mig från medicinkliniken till en operationsavdelning. Det blir trevligt!
 
I helgen blir det träning och sedan inflyttningsfest, förhoppningsvis kommer det även besök av lite ålänningar :) Blir trevligt med en händelserik rolig helg, för nästa vecka är det bara att sätta igång igen. Förutom att jag skall jobba 4 dagar så är det två fältstudiedagar på op.väst (troligtvis, yeei!) samt en träff med huvudhandledare. Dessutom två inlämningsuppgifter som skall startas upp. Party.
 
Ha en trevlig helg nu allihopa :)

nervositet deluxe

| Postat i: Allmänt
0
Ett litet blogginlägg från sängen innan jag släcker lampan. Imorgon klockan 10 skall jag börja min specialistutbildning. Jag är så nervös så jag kunde spy. Hade ett mindre nervöst sammanbrott inatt då jag läste studiehandledningen för första kursen. 4 små uppgifter, 2 större hemtentor samt en stor nättenta i anatomi, detta innan den 26 september. Tvivlet på sig själv kom som ett brev på posten och till råga på allt var schemat för hösten totalt missmatchat med jobbet. Jag måste gå ner ännu mer i tid och det kommer bli ännu mer kärvt med ekonomin under året. Bara mer att tänka på!

Åh vad jag bara vill ha morgondagen överstökad. Snabbt och smidigt!

Jag återkommer....

Sofias knäckebröd

| Postat i: Allmänt
0
Jag är lite stolt över mig själv! Igår tog jag ett knäckebrödrecept som jag fått av Anna, men som innehöll diverse mjölsorter, och ändrade lite efter mitt eget tycke och mixtrade ihop ett nytt recept! Resultatet blev superbt med en betydligt bättre konsistens än andra knäckebröd jag lagat. Förut kunde man räkna med att brödet skulle ligga i 100 bitar om man tog i det men nu blev det fina, knapriga bröd som satt ihop :) och just ja, det var JÄKLIGT gott också!
 
 
1,5 dl mandelmjöl
1 dl hackade hasselnötter (ca 50 gram)
0,5 dl pinjekärnor som jag mixade lite till mindre bitar
0,5 dl solroskärnor
0,5 dl linfrö
1,5 msk fiberhusk
0,5 dl rapsolja
2,5 dl varmt vatten
 
Blanda ihop allt det torra, lägg till oljan och sedan vatten. Det sväller snabbt och blir kletigt, så var kvick med att breda ut allt på en plåt med bakplåtspapper. In i ugnen, 160 grader i ungefär 50-60 minuter. Det stelnade lite extra när jag tog ur det ur ugnen :)
Gott! Totala kolhydratmängden var förövrigt 11,25 för hela satsen. Och jag delade upp den i 9 bitar så ungefär 1,25 kolhydrater/bit. I like :)

Matdagbok, vikt, ketoner.

| Postat i: Allmänt
0
Det blåser upp till storm i LCHF-världen där det diskuteras Bullet coffee, ketonmätning och överdriven träning. Den såkallade "tant-ligan" tycker att idén med LCHF och njutandet har försvunnit och vi mäter och analyserar kolhydratinnehåll och ketoner. Ptja om de är nöjda med sitt mående och sina viktresultat så är det jättebra. Det är okej att vara nöjd och njuta av maten och inte fundera mer kring det, men jag tycker det är så onödigt att komma med rabiata utspel för att människor vill göra annorlunda. Jag håller inte med om att det tar bort meningen med LCHF på något sätt för att man strävar efter ännu bättre resultat! Jag vill bli smalare, friskare och mer tränad. Det är ju det som är meningen med LCHF. Friskare och smalare.Tycker absolut inte det är något fel med att träna hårt, kolla att man är i optimal ketos med optimal fettförbränning eller dricka bullet coffee om man så vill göra det.
 
Bullet coffee är förövrigt kaffe mixat med smör och kokosfett, jag personligen tycker det smakar pyton men andra tycker det är ganska likt kaffe med grädde, bara det att man ökar på fettintaget och blir mer mätt. Ena sidan säger att det är ett nytt sätt att gå på soppdiet, andra tycker bara det är ett bra komplement om man t.ex. inte är en frukostmänniska men vill få något i magen fram till lunch. Jag trodde personligen att man drack det för att dra ner lite mer på kolhydraterna men det verkar det inte vara något prat om. Hur som helst, skitsamma. Inom LCHF skall man äta när man är hungrig. Ät mycket fett, ät lite kolhydrater. Drick bullet coffee om du vill, ät mat när du är hungrig. Jisses vad folk kan överdriva vissa saker tycker jag. Ny soppdiet? HUR? Jag läser flera bloggar och kommentarer, ibland även forum och har inte sett någonstans funderingar, frågor eller berättelser om att folk dricker detta som måltidsersättning hela dagar. Har ni?
 
Vad gäller viktnedgång och ketoner så har jag länge funderat på varför jag stått stilla i min viktnedgång. Det har varit helstilla sen maj (förutom lite upp och ner efter resor). Kroppen blev nöjd sägs det, men jag är inte nöjd. Jag är fortfarande tung, med överflödigt fläsk lite här och var. Det är inte bra inför framtiden, det går att bli lättare, mer hälsosam och friskare.
Såå, för att hitta den felande länken i min kost så skriver jag matdagbok den här veckan och räknar dagligt intag av kolhydrater och kalorier. Jag kommer hålla på veckan ut bara för fy fan vad tidskrävande, jobbigt och tråkigt. Äter runt 10 gram kolhydrater dagligen, och runt 2000 kalorier. Kollar mina blodketoner lite nu och då (varannan dag den här veckan) för att kolla att jag ligger rätt, låg idag på 2,4 vilket är optimalt.
 
Och resultatet? Jag har gått ner 1,5 kg på 5 dagar och minskat 2 cm i midjan. Hur gick det till? Jag har ju fortfarande ätit som tidigare bara skrivit upp allting, samt tränat tre gånger än så länge i veckan? Tänkte att ändringarna i maten skulle ske nästa vecka när jag fått ett humm om vad bovarna kunde vara.
Aja, nöjd är jag!
Misstänker att det största felet är min kost är för stora portioner samt mitt massiva intag av kaffe med grädde (vilket jag nu ometvetet redan minskat på tror jag, nästan 50% av mitt kolhydratintag kommer från laktosen i grädde, not good).
Karlstad Triathlon 2013, here I come!
 

Ketonmätare är intressant. Som första gången jag testade den, trodde att jag ätit som jag skall men icke icke. Jag kommer dock aldrig bli så petig att jag kollar varje dag, utan jag har denna för att kunna kolla ketoner lite nu och då och se att jag sköter mig. Fast när man är i optimal ketos som jag är nu behöver man knappt mäta, det märks i munnen för det smakar metall och aceton, usch och pyton. Enda negativa med fettdrift och optimal fettförbränning.

Hysterisk träning

| Postat i: Allmänt
0
Äntligen är det dags för höstschema på Sats. Veckorna är proppfulla med roligheter som går oftare och bättre tider, och även nya saker att pröva på! Bodyattack lät spännande tyckte jag och testade igår. Det var helt hysteriskt, har nog aldrig svettats så i stora salen. Det var hoppande, skuttande, snabba fötter, enkla burpees, utfall i oändlighet, höga knän, springande osv, i ett konstant hysteriskt högt tempo! Helt underbart. Några styrkelåtar har de också plus en balansdel på slutet.
Ni som gillar snabb, svettig träning. Testa bodyattack!
 
 
Tror förövrigt att den blonda korthåriga tjejen som pratar i andra låten är instruktör på Sats nu och höll i passet igår. Väldigt bra!
 
Nåja, för att vara lite negativ så kommer ingen ny rolig träning ensam. Min fot, trubbel trubbel. Haft ont i högerfoten i flera veckor och nu är det värre än någonsin. Enligt allvetande google kan jag ha en stressfraktur, vilket jag inte alls känner för så jag avvaktar en stund till att kontakta vårdcentralen och hoppas det går över av sig självt. Sålänge man fortfarande kan gå och inte är döende så kan det vänta en stund till.

Bäddsoffsbekymmer.

| Postat i: Allmänt
0
Ojoj vad det kan vara knepigt detta med extrarum/gästrum och inredning. Hur mycket krut och pengar skall man lägga ner på ett rum man näst intill aldrig är inne i? Att ha en bäddsoffa kändes ganska självklart, men då var frågan. Vilken bäddsoffa. Skall man prioritera snygghet eller att den är billig? Att kombinera verkar hopplöst. Och sen hade vi bestämt oss för en bäddsoffa från ikea. Ja då var nästa problem, dyr leverans (500 spänn!) eller börja böka med bilar och låna släp och dagar som passar. Jösses vad jag och Nicklas har diskuterat fram och tillbaka utan att bli klokare eller för den delen komma helt överens. Verkar dock som slutkontentan var att jag fick bestämma och skulle beställa på nätet inatt med hemleverans. Det har jag gjort nu, fast valde en helt annan soffa :P
 
 
Från jysk! Lite dyrare soffa, men billigare hemleverans --> totalpris 4425. Totalt då 70 kronor billigare än ikeasoffan. Snyggare, och bättre storlek. Sittkomfort är ju dock aldrig att prata om i bäddsoffor, gäller nog alla.
Håller tummarna att sambo inte blir förargad på mig imorgonbitti, efter allt dividerande fram och tillbaka och överenskommelsen att köpa ikeasoffan :P

Jobb/plugg

| Postat i: Allmänt
0
Det har varit helt jäkla hopplösa nätter den här veckan på jobbet. Är inne på näst sista nu av 6 (gjort en extra i torsdag, kaching!) och änteligen har det lugnat sig (vilket nog egentligen är en dödssynd att skriva, då brukar det ha en förmåga att braka loss). Hur som helst, inatt har jag haft lite möjlighet att sätta mig ner med Martinis atlas of the human body. Det har tillslut kommit information angående kursstart och den 28e augusti sätter jag igång! Spännande, nervöst, vansinnigt roligt, vad jag längtar tills detta år är över och jag skall arbeta på operation som op.syrra. De vill iallefall att man skall repetera anatomi så nu sitter jag och memorerar och mässar skelettdelar, blodkärl, inre organ och funderar på alla funktioner. Tro mig, fast man jobbat 2 år som sjuksköterska så behövs detta repeteras märker jag.
 
Hjärtat. För att späda på min längtan och nervositet så har jag och Nicklas totalfastnat återigen för Grey´s Anatomy. De sänder alla 7 säsonger på viaplay, avverkat snart 3 säsonger, på ptja, lite för kort tid :)
 
 
Denna koloss till bok landade hemma hos mig i veckan. Tänker inte köpa många av kursböckerna men detta kändes som ett måste! Mycket ingående information om operationsjuksköterskans arbete och detaljerade beskrivningar av olika operationer.
 
IIIH, detta år kommer bli så jäkla SPÄNNANDE!

Work

| Postat i: Allmänt
0
Arbeta arbeta, hela natten lång. Arbeta arbeta, heeela helgen lång.

Snabbmat

| Postat i: Allmänt
0
Igår lagade jag bland det godaste jag gjort på länge. Snabbt och enkelt var det också, och t.o.m Nicklas sa att det var det godaste jag lagat på länge. Tänk att det kan bli så gott att tärna lite zucchini, skiva champinjoner, halvera några körsbärstomater och blanda ihop med laxtärningar i ett foliepaket. Strör på olivolja med citronsmak, lite citronsaft, 2 vitlöksklyftor i varje paket, salt, peppar och så en stooor klick smöri varje.
In i ugn, 225 grader. 15 minuter.
Jag är såld. Risken finns nog att det blir samma mat några dagar framöver, och hur härligt är det inte att man bara kan ändra grönsakerna beroende på vad man har hemma? :)
 
 
 
Gott och nyttigt. Borde vara perfekt studentmat också då laxtärningarna inte är farligt dyra.

Triathlonpepp

| Postat i: Allmänt
0
Som jag tidigare skrev så var det otroligt peppande att kolla på triathlon i söndags. Så peppande att jag leker med tanken att ställa upp själv nästa år. Det vore helt fantastiskt att faktiskt ha ett sådant mål om kan motivera hela året till träning och strikt kosthållning, jag har mest bara svävat i tomrum på senaste och inte hittat motivation till nånting. Men nuså! Om ett år framöver satsar vi på olympisk distans här i Karlstad!
 
Kan ju säga med en gång att jag förstår att det är lätt att säga saker idag. Triathlon är vansinnigt tufft och jag behöver MYCKET träning i år för att det skall gå att utföra på en tid som jag anser acceptabel. För att inte tala om materialkostnader under året, vilket faktiskt kan bli en bekymmer. Framförallt att köpa en cykel (vilket jag velat ha nu redan flera månader), men men. Man måste satsa för att vinna!
 
Hur som helst, för att göra ett triathlon så måste man kunna simma. Att simma är bland det tråkigaste jag vet, troligtvis mest pga. att jag simmar, U.S.E.L.T. Tveksamt om jag klassar mig själv som simkunnig ens. Så triathlon eller inte, att bli bättre på att simma är nödvändigt därför har jag nyss klickat hem en baddräkt och simglasögon, något som ptja, inte funnits i min garderob sedan lågstadie-dagar. Badhuset, here I come!
 
 
 
Pepp pepp! Och jag skiter i bröstsim, att kråla känns så otroligt mer effektiv.
 

Triathlonhelg

| Postat i: Allmänt
0
Under helgen kom Ida hit, supermysigt! På lördagen åt vi grillbuffé på Ankdammen (helt okej för 195 kronor, 4 olika köttsorter och massa goda tillbehöver, en LCHFares dröm!) och sedan blev det hyrfilm. En lugn lördag eftersom i söndags var det tillslut dags för Nicklas triathlon. Detta har varit ett evigt samtalsämne och orsak till gnäll och gnabb och glada stunder i flera månader. Så hur skulle detta gå, med en dessutom halvskadad sambo?
Vid 11 cyklade vi bort mot Löfbergs Lila Arena och vid 1 gick starten. 1500 meter simning, 40 km cykling och 10 km löpning. Jag och Ida intog en perfekt position vid gräset där de tävlande kom upp från simningen och hällde upp vin åt oss. Solen stekte något vansinnigt (änteligen en sommardag, perfekt då man skall vara ute hela dagen också!) och jag blev pepparkaka på ryggen. Vi fick såklart byta position flertalet gånger för att inte missa byten mellan momenten och tillslut kom segraren, och Nicklas som gjorde det hela på 2 timmar och 30 minuter. En mycket bra tid och betydligt bättre än vad han hade förväntat sig :)
 
Målgång utanför arenan. Segraren gick i mål efter ungefär 1 timme och 55 minuter.
 
 
Rosévin i solen är aldrig dumt!
 
Nicklas som nyss växlat till cykeln :)
 
Oväntat roligt att kolla på ett triathlon-lopp, och vansinnigt motiverande! Jag vill ha en snabb träningscykel nuuuu!
 

Fredag

| Postat i: Allmänt
0
Fredagkväll och jag har så tråkigt att jag håller på att krevera. Inget händer, och man har inte energi till att få till något heller. Tröttsamt. Och vinsugen är jag! Det var iallefall mysigt att köra ut (lånat Nicklas systers bil en vecka) till Skutberget idag och sitta i solen samtidigt som Nicklas simtrände inför söndagens triathlon.
Det är tur att man överlever en såhär tråkig kväll, man går och lägger sig tidigt och så är det en ny dag :) Träning, lite handling och sedan kommer Ida på besök fram till måndag, roooligt :)
 
Skutberget är Karlstads vackraste plats. När allt var eländigt under femte terminen på ssk-linjen så brukade jag köra ut hit för att filosofiera lite. Betydligt varmare idag, och betydligt bättre tillvaro :)
 
Inte dumt att ha den här mannen med sig dit ut :) På söndag får alla hålla tummarna att det går bra i triathlonet!

Budapest - söndag

| Postat i: Allmänt
0
Lyckades ta oss upp till frukosten, som ju förövrigt var en besvikelse! Inte alldeles för mycket planer under söndagen, men vi vandrade mot judiska kvarteret igen och stora synagogan. Det var biljettköp, gå genom metalldetektor och mindre förhör av vakten vart vi var ifrån, men sen var vi inne :) Judiska museét var väl inte det mest spännande jag sett men intressant att kolla vad för typ av föremål som länkas till judendomen! Vi lyckades även tajma vårt besök till helgen då Raoul Wallenberg skulle fyllt 100 år. Det var en svensk finansman som hjälpte ungerska judar att fly från Budapest under andra världskriget och ödet att hamna i koncentrationsläger. Helgen till ära hade han fått ett monument i en park och ett minnesmärke!
Efter synagogan vandrade vi norrut där vi hade hamnat första kvällen, vid Hjältarnas torg. Där fanns nämligen Budapest Zoo, vilket kändes perfekt en så stekig söndag. Helt otroligt varm och gött, och på flera ställen fanns det ställningar med sprinklers som hela tiden skvättade vatten för de som ville gå igenom och svalka sig lite! Djuren mådde dock inte så bra av värmen såg det ut som, vilket knöt i magen på en men man var jobbigt glad ändå för man kom galet nära djuren. De hade alltså lite för lite plats kändes det som, men men.
Väl tillbaka i centrum blev det middag på Hard Rock café, följt av en vansinnig regnskur. Himlen öppnade sig och gudarna kastade ner spikar till regndroppar, men det hela var över ganska snabbt och sen fint väder igen! Kvällen tillbringades dock på hotellet och OS och bara myspys.
 

Gamla torahrullar på judiska museét.
 
Saker från judiska gettot samt koncentrationslägren under andra världskriget.
 
 
 
 
 
 
Budapest var fantastiskt, far dit!
 
 

AX Paris

| Postat i: Allmänt
0
Förra helgen beställde jag ju klänningar från England! Höll tummarna att de skulle komma innan Budapestresan men det var lite för mycket att hoppas på. Men när vi kom hem i måndags fanns en avi i postlådan och Ica Viken hade fått paketet på fredagen. Dvs. 5 dagars leveranstid från England, inte illa alls :) Lite mer effektiva i det landet!

4 klänningar beställde jag, fick 15% rabatt då det var mitt första köp på hemsidan. Och gratis frakt då slutsumman blev över 60 pund. Perfekt! Allt satt förövrigt riktigt bra, men för information verkar det inte vara så krångligt att skicka tillbaka heller. Nånting säger mig att nelly komer hamna lite i skymundan just nu när det gäller klänningsinköp :)
 
 
http://www.axparis.co.uk/  :)
 
 

Budapest - lördag

| Postat i: Allmänt
0
Ja bittert att försova sig, dock visade det sig att hotellfrukosten var ganska B så skall inte klaga. Efter frulle och kaffe på Bri vandrade vi runt lite i stan, på Vaci utca (den mest centrala och hypade gatan i Budapest med massa butiker och restauranger), mot de judiska kvarteren med synagogan och sedan tog vi en bastubuss (utan tvekan 50 grader minst i den där bussen) till utkanten av Buda-delen och Statyparken där de samlat alla gamla Sovjetstatyer. det var aningen bisarrt när de började spela upp kommunistiska hymner redan i bussen för att få oss i stämning. Fanns överlag en fantastisk humor i hela parken och att sedan stå i en souvenirbutik i en kommunistisk minnespark kändes som kapitalismens slutgiltiga seger :)
Parken var inte jättestor och snart var vi tillbaka i staden. Tog en finmiddag på en av de "dyrare" restaurangerna och betalade hela 350 kronor för två huvudrätter, två efterrätter, två glas vin, två kaffe samt dricks. Inte illa! Vandrade närmare hotellet och satte oss på en mysig uteservering, drack lite vin och kikade på OS. Underbart myspys!
 
Morgonkaffe :)
 
Invigde min rosa klänning, de judiska kvarteren var förövrigt väldigt spännande! Dock var såklart allt stängt på lördagen och vi fick inte komma in i synagogan och museét.
 
Mitt i Budapest stod en gång i tiden en mastodont staty av Stalin, denna revs ner vid revolutionen och kvar fanns bara Stalins stövlar. Dessa möter en då man kommer till statyparken!
 
 
 
Kände sig illa tvungen av strike a pose med mister Lenin.
 
Träffade på en trevlig grupp amerikaner som gärna tog bild på oss!
 
Orkestermusik på restaurangen. Man kunde inte böja sig fram och ge varann en puss för då kunde man ge sig fasen på att fiospelaren stod bredvid en inom ett par sekunder och såg lite sådär smörigt romantisk ut. Men rätt mysigt ändå med levande musik måste jag säga!
 
Underbar lördag!

Budapest - fredag

| Postat i: Allmänt
0
Den där känslan alltså, att stiga av flygplanet och mötas av en fantastisk vägg av sol och över 30 plusgrader. Budapest väder svek inte, lovely. Efter en kort tur med minibussshuttle kom vi till hotellet som var alldeles lagom, fint rum, personal som pratade bra engelska och väldigt centralt.
Bara dumpa av väskorna och ut i solen! På något vänster fick jag för mig att vi kommit söderifrån till hotellet, vilket gjorde att vi gick åt helt fel håll och hamnde i Budapest centralpark istället för centralaste delarna med shopping och restauranger. Men det var okej ändå, för påvägen fanns hur mycket fina hus som helst med pelare, statyer och snirklar och snorklar i hörnen :) Hittade även då till hjältarnas torg vilket var grymt mäktigt, rekommenderas! Påvägen tillbaka till hotellet fann vi en av Budapest bästa italienska restauranger tydligen, och för en billig slant festade vi på gudomlig pizza, panna cotta och vin. Att äta i Budapest är gott, och BILLIGT!
Vi kom tillslut till de delar vi ville (de som låg väldigt nära hotellet), och njöt av vyn denna varma sommarkväll!
 
Hjältarnas torg.
 
Kväll vid Donaus strand med den "lilla" nationalgallerian i bakgrunden.
 
Tidigt i säng, men lyckades ändå försova oss på lördagen så vi missade hotellfrukosten. Typiskt.

Hemma igen

| Postat i: Allmänt
0
Tillbaka i ett kallt och regnigt Karlstad. Usch och fy. Idag vid flygplatsen i Budapest stod vi och dränkte oss i de sista strålarna av mellaneuropa. Kändes som att det var sista delen av sommar man kan få, men vilken sommar! Brännan har dykt upp efter 3 dagar i strålande solsken och 35-40 plusgrader. Underbart har det varit!

Vi har hunnit med precis det vi tänkte, lite kulturellt och lite shoppingm men jag är så långt ifrån klar med Budapest som man bara kan bli. Finns minst 5 museér till som jag gärna besöker, och en del annat spännande! Nån som är sugen på Budapest? :)

Jag har en del bilder som jag tänker bjuda på, men det får bli morgondagens projekt för lägenheten sen ut som bara fan, måste reda upp lite och sen sova tidigt! Innan jobbet imorgonkväll skall jag på tur i alla stans möbelbutiker i jakt efter bäddsoffa, och så skall jag hämta ut paket, från England! Woho :)

Natti natti

budapest

| Postat i: Allmänt
0
Gokväll på er och glada hälsningar från Budapest! Sitter på hotellet nu efter en helkvälls strosande och utmärkt italiensk mat :) Budapest är nog en av de vackraste städer jag sett, kan nog nästan säga att Paris kan slänga sig i väggen arkitektur-mässigt. Det är massiva, ståtliga gamla hus i varje knut, stora palats i varje kvartershörn, kyrkor som får Sacre Cour att blekna och torg med oändliga mängder statyer som får en att tappa hakan! När vi hittade fram till hotellet och var påväg ur råkade vi även gå åt fel håll och hamnade i en jättestor park med diverse frihetsmonument och stora hus. Jag är helt lyrisk, det är så mycket intressant historia överallt och så mycket fina byggnader. Nicklas bara skrattar åt mig när man går gapandes och tittar upp hela tiden :)
Rätt trötta nu så blir sängen, imorgon skall vi till utkanten av stan och kolla i en park där alla statyer från sovjet-tiden finns bevarade, intressant! Budapest har även världens näst största synagoga med tillhörande museum om judendomen. Tycker det är en fascinerande religion så det skall bli spännande :) Visste ni att Hitler samlade ihop stora delar av världens judiska helgedomar för att starta ett museum här i Europa, ett museum om en utdöd mämniskoras. Helt jävla sjukt, men idag gör det ju till ett ännu mer intressant ställe att besöka!

Nej nu sängen så fötterna är pigga imorgon, natti natti!

1 år

| Postat i: Allmänt
0
Så har det alltså gått ett år sen det blev "officiellt". Jag och Nicklas träffades givetvis ett litet tag innan men man har ju sin dag. Trist nog så jobbar jag idag, följt av crosstraining och sedan en sen bio med honom och lite vänner. Helgen skall dock bjuda på en massa mys tillsammans :) Imorgon drar vi ju till Budapest för en weekend! Jag har faktiskt höga förväntningar nu på staden, hoppas man inte blir besviken :D
 
 
Enligt de mer eller mindre trovärdiga vädergudarna (yr.no samt smhi.se) skall det bjudas på väldigt varmt väder, med sol största del men även åskväder som skulle få åskguden Tor att vilja gå och gömma sig.Vi får se hur det blir när vi kmmer dit :) Jag packar iaf klänningar och tubtoppar för maximal bränna, men paraplyet får väl slinka ner också ;)
 
 

Glassmaskin

| Postat i: Allmänt
0
Alltså, nu måste ni hjälpa mig att blite lite klokare här.
Jag har ett tag varit väldigt sugen på en glassmaskin. Glass är en stor favorit men en butik/kioskglass är inte direkt det bästa alternativet när man vill hålla nere på sockret. Därför ville jag testa en hemma med äkta grädde, bär och björksocker. Så fick jag låna en för att testa om det är något att ha!
Glassmaskinen är hundra är gammal dock (från tiden då man sålde jultidningar och fick den sm premie, enligt mina föräldrar skall jag också ha fått en sån en gång, som fortfarande ligger orörd hemma på Åland). Saken är den att det medföljde nada instruktioner och google svek mig en aning måste jag säga.
Okej, man lägger byttan i frysen så länge att det fryser till is det som finns därinne (rimligtvis ha bytten inne i frysen hela tiden). Man lagar glassmet, häller i maskinen och låter det gå ca 30-45 minuter förstod jag det som. Äter god glass. Men sen då? När glassen inte tagit slut och man vill spara? Jag lade ju byttan med glass tillbaka in i frysen vilket resulterade i en enda tegelsten av glass som krävde minst 4 timmars tining innan den ens är i närheten av ätbar igen. Vad blir det att bjuda på om man får spontanbesök hemma?
 
Såå mina vänner. Hur i allsin dar får man glassen som man fått så mjuk och god i glassmaskin, att hålla sig mjuk och god?
 
Glassmasinen från stenåldern.
Smeten består av 3 ägg, 3 dl vispgrädde, ca 2 msk björksocker, 250 gram färska hallon och 0,5 dl hallonsylt (värmer frysta hallon i mikron och blandar sedan med liiite björksocker). Blev väldigt gott faktiskt!