Godmorgon läsare!

| Postat i: Allmänt
0
Jag har passat på att stiga upp lite tidigare, få dygnet på rätt lite snabbare och passa på att göra ett litet analys-ryck i uppsatsen innan det är praktiktider igen. Idag skall jag börja på op. Öst, spännande!

Jag tänkte även passa på att tipsa om en ny maträtt jag börjat med här, bland det enklaste på länge. Har tyvärr ingen bild, men pröva detta!
Mixa soltorkade tomater (i olja) och blanda med någon tesked sambal oelek samt någon matsked citronsaft.
Skala och skär i bitar; morötter (yess ibland slinker det ner lite morot i maten här också), zucchini, röd lök och strimla lite vitkål. I en ugnssäker form, och häll på lite valfri olja (raps eller oliv). Salta och peppra. Gegga sedan in tomatröran på kycklinglårinnerfilé (heter det så?) och lägg på grönsakerna. In i ugnen ca 40 minuter på 200 grader.
Kycklingen och grönsakerna blir riktigt saftiga och lite heta av sambalen. Jag råkade överdosera en aning men det löste jag med en liten klick creme fraiche på!

Jag börjar laga mer och mer mat i ugnen, det är så skönt när maten sköter sig själv!

Gonatten på er

| Postat i: Allmänt
0
Så var jag inne på pass 7/9. 5 dagars praktik och fyra arbetsturer. Nattarbete känns helt okej, även om jag var så trött tidigare att jag trodde ögonen skulle poppa ut ur ögonen. Insåg dock att jag bara druckit en kopp kaffe under förmiddagen, så det hela blev betydligt bättre efter att ha slurkat i sig två kopper på avdelningen.

Idag var förövrigt min sista dag på op. Väst. Vemodigt, usch. Vad tråkigt när man trivs så bra. Men jag har pratat med personalkoordinatorn och den nya chefen där, lämnat CV osv. Min handledare skulle även gå in och prata med nya chefen där, enligt halvtidsbedömningen har det gått riktigt bra för mig under hösten och jag har ovanligt snabbt kommit in i de grundläggande sakerna. Alltid trevligt att höra :)
Nu väntar våren på Op. Öst och mer inriktning på endokrin/bröstkirurgi samt gynekologi och urologi. Inget jag är jättebra på men det skall bli kul att lära sig! Extra roligt blir det då både Anna och Erika också är på op. Öst och praktiserar inför kommande narkosyrket!

Och just ja, måste berätta en lite smårolig sak. Jag har fått mejl från avdelningschefen på Arvikas operationsavdelning och en inbjudan att få komma och titta på deras operationsavdelning, det är brist på op.systrar och de vill locka dit en :) Och självklart skall jag fara dit och kika ivarjefall! Trevligt med inbjudan och att man är välkommen :)

Uff

| Postat i: Allmänt
0
Bra halvtidsbedömning idag, riktigt bra till och med. Men ändå en dålig dag, konstigt att man bara kan sjunka i humör och känna att allt går åt skogen och att jag nog inte är godkänd på tentan eller kommer klara uppsatsen och ja det spelar ju ingen roll egentligen, för ett jobb kommer jag aldrig få ändå.
Skitdag. Dags att sova, imorgon skall jag iallefall hjälpa till att laga korsband vilket är väldigt roligt, och sen skall jag jobba kvällen. Fullspäckad heldag på CSK.
Imorgon blir det nog en bättre dag.

ett till tips

| Postat i: Allmänt
0
Just ja, det här måste jag ju berätta om också! Snart lärni ju tro att jag får betalt för att göra reklam för produkter och recept, men icke icke.
Hur som helst, på Ica Kvantum har de en spännande LCHF-hylla där de säljer Bagerina. Jag gillar deras produkter för det är vad jag kallar "rent innehåll", dvs typ bara mandelmjöl, husk, pofiber osv. Dessutom är jag nyfiken på allt nytt så kunde inte låta bli att köpa hem en baksats trots att det är snålmånad och jag och Nicklas lever på sparlåga för att spara in pengar till Gran Canaria-resan :P
 
 
Betyg: Inte så goda att äta bara som den är, men med ett tjock lager bregott och pålägg, nomnomnom. Faktiskt perfekt för de som saknar bröd och inte är så förtjust i alla dessa nötbröd som vi LCHFare lagar. Rekoomenderas!

perfekta kladdkakan

| Postat i: Allmänt
0
Jag tror att jag tillslut har hittat den optimala kladdkakan! Kanske inte den mest kolhydratsnåla men klarar man av att äta 1-2 bitar så är det fullt acceptabelt. Vansinnigt god ivarjefall!
 
(Jeses vilken stor bild det blev?)
 
Nåväl:
100 gram smör
100 gram 86% choklad (cirka 19 gram kolhydrater i en platta, självklart kan ni ta annan chokladhalt också, ju högre desto bättre, och bittrare..)
1 dl grädde
2 ägg
3-5 msk sockerersättning enligt smak (jag använder ca 4 msk björksocker)
1 tsk vaniljpulver
 
Smält smör och choklad i kastrull och blanda sedan i grädden i detta.
Vispa ägg och björksocker tjockt och poröst. Blanda smetarna och blanda i vaniljpulver. Häll i en bakpappersklädd form och in i ugnen, 225 grader ca 8 minuter. Låt den kylas av innan servering, och ha helst lite färska hallon med också!
 
Lätt som en plätt och alldeles för snabblagat för att vara så gott. Tur att man inte alltid har en chokladplatta hemma :P
I helgen gjorde jag också chokladcheesecake vilken också blev farligt bra. Hade Anna över på middag. Det blev lite olika älgkött gjort i ugn, rättikagratäng, tomat/avokadosallad och Amarone. Underbar måltid och man var ju redan innan sådär lagomt stinn innan cheesecake :P Vill ni ha recept? Hittade det på internet någonstans och justerade lite för att minska på kolhydraterna.

Godmorgon

| Postat i: Allmänt
0
Det har varit en fullspäckad vecka och helg förra veckan, nu är det nya tag och försöka ta sig ur zombie-stadiet! Jag börjar med en praktikdag då jag i princip skall jobba, det saknas folk och personalkoordinatorn undrade om jag om min handledare kunde ta en operationssal själva till en början. Självklart fixar jag det, men hur skulle de göra om jag var sjuk? En sal skall ju inte gå runt med en student som "op-ssk" :P
Det blir roligt ivarjefall!

Ruuligt

| Postat i: Allmänt
0
Igår fick jag brev från Ica Kvantum med extrapriser. Gissa om vi skrattade gott när de GER bort margarin. Ingen vill köpa skiten så de ger bort det istället. Tänkte att det där måste vi skicka till kostdoktorn och viola; http://www.kostdoktorn.se se vad som kom upp på kostdoktorns blogg idag :) Bilden som Nicklas tog, kul! :)
 
Idag har jag förvrigt nästan hela själv assisterat ett kejsarsnitt, alltid lika häftigt! Sen blev jag ståendes 4 timmar i en öppen bukoperation, lite lagomt seg i ryggen efter det! Har lust att somna på soffan men hinner inte med det, måste storhandla och börja på nästa studieuppgift. Partey!

Hejdiho

| Postat i: Allmänt
1
Tre nätter är snart förbi och sen väntar arbetsledighet i två hela veckor! Istället är det dags att börja praktisera på op.Väst igen, och vad jag är nervös! Jag fick så mycket positiva kommentarer senast så nu känner jag pressen att prestera. Det börjar även bli tider för att söka jobba och då vill man ju ha så bra feed back som möjligt!

Hur som helst, i helgen har jag haft som sysselsättning (förutom internetshopping och jobb) att försöka ändra min visningsbild där högst uppe på bloggen, vilket var lättare sagt än gjort. De bilderna är ganska gamla på en tid då jag var betydligt större i storlek, så jag tyckte det skulle vara lite fräscht med nytt! Jag får fortsätta arbeta på den dock, då mina bildorganisationer blir suddiga och tråkiga. Någon som är bra på sånt här?

tenta

| Postat i: Allmänt
0
Kaffekokarn är fylld till bredden och böckerna ligger utspridda på bordet. Dags för tenta i operationssjukvård mellan 9-13. Önska mig lycka till!

kokbok

| Postat i: Allmänt
0
Vilken kokbok skall man välja av alla dessa kokböcker som ploppar upp med LCHF? Mitt svar är så många som möjligt! Jag har en ganska stor bunt av olika böcker men tillslut tröttnar man ju en del på sina favoriter från böckerna. Dock fick jag ännu en ny i julklapp, och vips är motivationen för matlagning tillbaka! Ikväll lagade jag stekt lax med spenatsås och melonkärnor. Ny smaker men ack så gott!
Dessutom fick jag i julklapp "mina bästa recept" där jag själv skriver ner favoritrecept. Vanligtvis fixar och trixar jag en del själv i köket också, framförallt omarbetar "vanliga" recept på middagar och efterrätter som jag hittar på internet. Dessa ligger huller om buller på vitt papper i en pärm där jag knappt hittar nånting av det jag söker. Skönt att kunna skriva ner allt i en bok med tydligt flikindelning. Snart kan jag nog ge ut en egen kokbok, höhö ;)
 
 
Om det är något jag inte skulle köpa själv av ren principsak så är det nog Ulrika Davidsons böcker. Jag gillar inte att hon ger ut alla möjliga typer av kokböcker, LCHF, GI, "detox-bok", raw food, mat anpassade enligt blodtyper..
Det känns som här skrivs det böcker för att få riksdaler i börsen, sen tar vi den typ av mat som är populär just nu och skriver en bok. Hennes LCHF-recept är till största del bra (med några knepiga fällor som är riktigt kolhydratrika?!) och jag har en bra bok från henne också. Men jag köper dom inte själv ;P

Plugg

| Postat i: Allmänt
0
Jag satt här igår och försökte skriva ett inlägg men gav upp efter en stund. Efter fem nätter gick jag glatt upp klockan 10 igårmorse för att barnvakta lilla Mila, första gången och jag var aningen nervös att ta hand om detta lilla energiknippe till unge, men det gick så fint så och inte ett dugg avskräckt från att skaffa egna knoddar (nej det är inte dags än dock!) :)
 
Jag fick lite pluggat efter det och sen small det, jag tror jag aldrig mått så fysiskt dåligt av trötthet i mitt liv. Till på det skulle vi få ägg-leverans (vilken lyx numera, gubben kommer med äggen till dörren vart tredje vecka, 60 kronor/flak med 30 ägg, perfekt) under eftermiddagen/kvällen så jag kunde inte gå och lägga mig. Bara att hålla sig vaken, gick här som en yr och illamående höna som helst bara ville sätta sig på golvet och grina. Skall man bli såhär av trötthet? Jag brukar kunna bli lite illamående när jag stigit upp lite för tidigt och är trött, men aldrig såhär illa. Är det här normalt eller börjar jag bli alldeles förstörd av mina nattskift?
 
Ägg-gubben kom tillslut och jag satte mig i soffan för att kika på en föreläsning i urologisk anatomi. Det tog ungefär två sekunder innan jag låg totaldäckad här, så det blev inte mycket mer pluggande eller uppsatsanalys för min del.
Böh, stressande.
 
Idag är det bättre dock efter många timmars sömn så bara att sätta igång! Urologi på schemat samt träning lite senare, jag känner mig jäkligt stark för tillfället och håller mig dessutom i optimal ketos (blodketoner på 1,5-3,0) så det känns riktigt pepp på att gå till gymmet :D Triathlon triathlon, triathlon, fast det börjar snart bli dags att anmäla sig, vilket gör mig aningen nervös...
 
 

God natt

| Postat i: Allmänt
1
Hej på er!
Här är det jobb och pluggbubbla för hela slanten. Festligt värre!

Den hemlige kocken

| Postat i: Allmänt
0
Jag ger aldrig några nyårslöften, det är onödigt eftersom de skulle vara desamma som mina mål är hela året, varje år :P Äta bra, träna bra, må gott.
Något som jag skall försöka anamma mer iår dock är att dra ner ännu mer på tillsatser och mat som färdats runt halva jordklotet innan det hamnar i kylskåpet. Det började redan i höstas då vi började köpa in princip allt vårt kött (förutom fisk och kyckling) från Kils slakteri, vilket definitivt är värt de några få extra kronorna då det smakar så jäkla mycket bättre.
 
LCHF i sig är ju ganska ren mat och i princip allt mat måste lagas från grunden med bra råvaror. Dock smyger det sig allt in ganska mycket tillsatser här och var ändå, vilket jag skall försöka få ner ännu mer! Det är ju sån tur då att vi fick en fantastiskt bok i julklapp.
 
 
Jag kan inte slita mig när jag väl börjar läsa i denna bok. I princip alla livsmedel som används regelbundet finns i denna bok, t.ex. margarinframställning, ketchup osv. Det finns tabeller på alla godkända E-ämnen och dess effekter, samt listor på vilka grönsaker som går att köpa i god kvalitet från Sverige vilka månader. Perfekt!
 
Måste bara berätta, författaren av denna bok fick sin skrividé då han satt på en strand och hade köpt Magnum pistasch till familjen. Då de läste innehållsförteckningen stod det; kan innehålla spår av nötter. Vilket förstås är helknepigt då pistasch är en nöt och glassen borde vara full av den. Nej istället är den smaksatt med E-ämnen som liknar pistasch och färgen kommer från ytterligare e-ämnen samt spenat. Nyttigt, I don´t think so!
 
Något ytterligare som är intressant; bilden på bokens framsida föreställer Jennys kåldolmar från Dafgård vars recept skall ha varit orginal och icke förändrat sedan mormor Jenny (eller något sådant) lagade dessa på 20-talet. Självklart lagades inga kåldolmar på 20-talet med alla dessa tillsatser och allt tillsatt socker, flera av ämnena var inte ens framställda på den tiden. Dafgård ändrade efter bokens publicering sin text på förpackningen och började syna sina egna produkter på tillsatser, mycket bra!
 
Om ni vill göra två förändring i era hushåll för att få i er mindre skit.
1. läs innehållsförteckningarna och tänk till
2. Skippa margarin. Alltid skippa margarin. Och smakförstärkare (glutamat, E620 - E626).
 
 

Nytt år

| Postat i: Allmänt
0
Ja gott nytt år på er! Har ni firat in ordentligt?
Själv tillbringades nyårsafton hemma. Vi åt lite vanlig god mat, efterrätt, kikade på film och tittade sedan på fyrverkerier från balkongen. Inget fancy-firande, Nicklas jobbar idag och för mig är det pluggdag med Anna hela dagen Jag måste börja sätta på ett kål, nästa vecka är det första uppsatshandledningen på universitetet, och på fredagen är det tenta i operationsmetodik. Bara att fortsätta nöta in kunskap!

Hoppas ni får ett mysigt 2013! Själv ser jag fram emot resan till Gran Canaria givetvis, men 2013 kommer även innebär en ny examen i juni och då förhoppningsvis ett nytt jobb! Spännande.